lørdag 27. oktober 2012

IOF komiteer

IOF logo
IOF har utnevnt nye komitemedlemmer gjeldende fra 1.1.2013.

Nye komitemedlemmer

Som en ser er det to nye medlemmer i trail-o commission: Martin Fredholm og Vibeke Vogelius.
Owe Fredholm har som kjent blitt valgt inn i Council og det var derfor naturlig at han gikk ut av komiteen. At det var Martin som overtok denne plassen er meget bra, Martin har lang erfaring både som deltaker og arrangør på høyt plan og han har også gode datakunnskaper, noe som kan komme godt med da dette er et av punktene som vil stå på agendaen i tiden framover. Om Vibeke skal erstatte noen eller går inn som et ekstra medlem er noe uklart da de nye komiteene først vil bli oppdatert etter nyttår.
At Norge heller ikke denne gangen kom inn i komiteen er noe skuffende. Hvem er det egentlig som foreslår nye medlemmer? Preo-komiteen i Norge har ihvertfall ikke fått noen henvendelse om å komme med forslag.

Norge fikk heller ikke noen medlemmer i utøverkomiteen som ble opprettet for et års tid siden, selv om vi var en av pådriverne for å opprette en slik komite. Den komiteen lever forresten et temmelig anonymt liv, vi hadde trodd at de for eksempel hadde hatt et møte med øvrige utøvere for eksempel under mesterskapene for å få innspill til saker de burde tatt opp.

Positivt er at referatene fra komitemøtene fra IOF nå blir lagt ut på nett, også noe vi har foreslått lenge.
Dessuten ble det opprettet en gruppe i forbindelse med revideringen av de nye konkurransereglene. Her var det en meget erfaren gruppe av topputøvere fra mange land som var med og påvirket. Her var vi representert med Martin Jullum.

Men hvordan kan kommunikasjonen mellom IOF og utøverne bli bedre?

- Sende høringsutkast på aktuelle saker til de nasjonale komiteene
- Abonnementsordning på nyhetsbrev fra Trail-o Commission/Athlete Group
- Lukket facebook.-side

Eller kanskje andre ordninger?

tirsdag 23. oktober 2012

Coppa Italia Finale

Clicca per vedere lo ZOOMMange forskjellige teknikker

I helgen gikk finalen i Coppa Italia. Av alle steder så hadde de lagt dette til Sveits. Riktignok ikke så langt over grensen. Etter det jeg erfarer har det vært to spede forsøk på Pre-o i Sveits tidligere, det første allerede i 1996, uten at det har blitt noe mer av det.
To erfarne løypeleggere Remo Madella og Alberto Grille hadde lagt noen fine løyper som deltakerne var fornøyd med. I alt var det tre deltakere som hadde alt rett. Best av disse var Elvio Cerecer foran Marina Beltramo og sloveneren Marco Giovannini. Elvio tok dermed også hjem sammenlagtseieren i cupen.

Omtale på trailo.it

Resultater, kart, tidsposter etc på arrangørens hjemmeside (se nederst på siden)

CUS Parma

søndag 21. oktober 2012

Stig Gerdtman til topps i Elitserien

Stig GerdtmanStig Gerdtman

Stig Gerdtman gikk til topps i den sjette og nestsiste delkonkurransen i Elitserien. Han overtok også førsteplassen på listen sammenlagt.

Det var Kungälv OK som arrangerte dette løpet helt inne til bykjernen i Kungälv. Løypa gikk på asfalterte gang og sykkelveier, men det var nok av utfordringer for de drøye 90 utøverne. Stig hadde fullt hus ute i løypa og på tidspostene var han også klart best denne gangen med sine 5 sekunder- Robert Jacobsson har hatt en god helg og var også denne gangen nr. 2. fulgta Martin Fredholm på tredjeplass. I alt var det 10 utøvere som hadde fullt hus og måtte skilles med tidsposter.
Best av nordmennene var Geir Myhr Øien på 5. plass. På 11. plass kom Martin Jullum som dermed ikke forbedret poengene sine sammenlagt. Martin Aarholt Waaler kom på 12. plass. Disse hadde begge en feil. Det hadde også Widar Taxth Løland, Odd Bjørn Wiik, Ole Arnt Skaaraas, Arne Ask og Jan Erik Haug.
Etter dette løpet er det bare Stig Gerdtman og Martin Jullum som kan vinne Elitserien. Lars Jakob Waaler har en mulighet på 2. plass med seier i sisteløpet, mens det er ytterligere fem som kan innta tredjeplassen.

Resultater

lørdag 20. oktober 2012

Jätteskräll i natt-preo

Da Kungälv arrangerte natt-preo på lørdag kveld var det mange veteraner som fikk seg en liten støkk da de kom inn og fikk se de foreløpige resultatene. Fra et tidlig startnummer kom 13-årige Clara Jacobsson øverst på lista med 13 av 14 mulige rett. Da var det mange som tenkte, her blir det mange med fullt hus. Men de kom inn etterhvert utover kvelden både verdensmestre, medaljører fra ymse mesterskap, men ingen greide å tukte den unge jenta. En lang rekke stoppet på 12 poeng.
Faren Robert som er landslagsmann for Sverige måtte tåle stryk av datteren. Men hun har jo holdt på med orientering i tretten år påstår faren. Clara startet forsiktig i B-klassen, men etterhvert fikk hun alt rett hver gang og i vår flyttet hun opp i A-klassen. Utover høsten har resultatene bare blitt bedre og bedre. Blant annet fikk hun en annenplass i A-klassen i ettermiddagens TempO. Samme plassering fikk faren Robert i E-klassen.

TempO

I Eliteklassen i TempO var det Martin Fredholm som var raskest av alle. Han var 23 sekunder foran nevnte Robert. På tredjeplass kom Lennart  Wahlgren. Beste norske var Martin Jullum på 6. plass. Mellom Lars Jakob Waaler og Geir Myhr Øien skillte bare et sekund, og da ble det 11. og 12. plass. Martin Aarholt Waaler ble nr. 14.

Resultater kommer her 

Natt

Som nevnt var Clara alene på 13 poeng, men på 12 poeng var det en rekke løpere. Lennart Wahlgren var raskest av disse med bare 5 sekunder på de to tidspostene. Martin Jullum brukte to sekunder mer og fikk 3. plass. Lars Jakob Waaler og Geir Myhr Øien delte fjerdeplassen med sine 9 sekunder. Arne Ask hadde også 12 poeng og ble nr.14,

Resultater kommer her     


I morgen er det sjette løpet i Elitserien, og våre tre beste som er med i tetstriden viser at formen er inne. Det blir spennende.
Jeg kommer ikke til å ha internetttilgang før langt ut på kvelden Men følg med HER              

Sjekk også www.preoresultater.se. Det kan hende resultatene kommer tidligere der.                     

torsdag 18. oktober 2012

Elitserien i sluttfasen


Her er de tre norske som fremdeles er med i kampen om seieren i Elitserien.

Fra venstre Geir Myhr Øien (5. plass), Lars Jakob Waaler (4. plass) og Martin Jullum (1. plass)








I helgen møtes de aller beste fra Danmark, Sverige og Norge til harde nappetak i Kungälv. Og det skal konkurreres i hele spekteret. Det starter på lørdag ettermiddag med TempO, deretter en liten pause før det bærer ut i nattemørket. Begge disse konkurransene forgår med utgangspunkt i klubbstugan. Et velkjent terreng da det har vært arrangert flere konurranser tidligere herfra. På søndag forflytter en seg et par kilometer til et nytt område hvor den sjette konkurransen av ialt syv i Elitserien skal avgjøres.
Startlister og PM i linkene nedenfor. på de første fem konkurransene er det 78 som har deltatt. Men når to konkurranser gjenstår er det bare åtte utøvere som har sjansen til å gå helt til topps. Poengfordelingen er 50 poeng til førsteplass, deretter 42-36-31-27-24 osv.
Martin Jullum leder med 150 poeng og har 27 poeng(5. plass) som sitt fjerde beste resultat. Hvis han vinner på søndag er det bare Stig Gerdtman og Lennart Wahlgren som kan ta fra han 1.plassen. Men da må de ha en førsteplass på det siste løpet og 2. plass på søndag.
Hvis Martin ikke forbedrer sine 27 poeng er det som sagt syv utøvere som har en sjanse til å gå forbi.
Hva er fjerde resultatet som kan byttes ut?
Stig Gerdtman 22 poeng, Lennart Wahlgren 16, Lars Jakob Waaler 12, Geir Myhr Øien 21, Jens Andersson 11, Michael Johansson 12 og Ola Jansson 9.

TempO
Natt
Pre-o

Elitserien

I Elitserien er det i alt syv konkurranser hvor de fire beste teller. Det siste løpet går i Roslagen og dette er et nattløp.


Stillingen etter 5 løp

tirsdag 16. oktober 2012

Nye konkurranseregler




IOF har nå lagt ut nye konkurranseregler for pre-o på i alt 34 sider. Det er ikke så veldig mange forandringer. Den viktigste er at det innføres VM i TempO. Det vil bli avholdt kvalifikasjon og finale. Det er 36 som får starte i finalen. I forbindelse med dette endres også betegnelsen på den klassiske øvelsen til Preo også internasjonalt. Antall deltakere i Preo er 3 i hver klasse. I TempO kan hvert land stille med 4 deltakere. Her er det bare en klasse.

Men en ting jeg stusser litt på, det ser ikke ut som det blir TempO i EM. Slik tolker ihvertfall jeg det. Se bilag 5 i linken nedenfor.

Nye konkurranseregler

lørdag 13. oktober 2012

Norgescupen avsluttet

Martin Jullum, Halden ble vinner av Norgescupen 2012

















Martin Jullum vant Norgescupen etter en tøff duell med Lars Jakob Waaler, Porsgrunn. Kun 2 poeng skilte de to etter å ha summert de åtte beste konkurransene, Lars Jakob hadde sjansen helt til det siste løpet, men her var begge to litt nede på resultatlisten og forbedret seg ikke. På en klar tredjeplass kom Widar Taxth Løland, Lia etter en imponerende høstsesong.

På grunn av problemer med www.preo.no for tiden er ikke resultatene lagt ut der.
Nedenfor er også lagt ut link til de to rankinglistene, men her gjenstår noen konkurranser.

Norgescupen

Uttaksranking

Årsranking

mandag 8. oktober 2012

Åke Jacobson: Fra IOF-president til pre-o

åke jacobson

I det siste nummeret av Inside Orienteering er det et intervju med Åke Jacobson etter at han gikk av som president i IOF. Interessant for oss er det siste avsnittet hvor han forteller om hva han skal gjøre nå.
Han har begynt å løpe mer orientering, men vel så interessant er at han deltatt i pre-o og på sikt vil han gjerre utdanne seg som løypelegger. Han er meget positiv til TempO, men mener at dette ikke må gå utover vanlig pre-o.

Siste avsnittet i intervjuet er kopiert under her. Link til Inside Orienteering ligger nederst i artikkelen.
Intervjuet er på side 10-11.


And what next for Åke?

“After I left as President I have again found room for practising orienteering
myself and I take regular part in my club’s training activities – and I
have also started to compete in TrailO.
I have also taken a very initial step in learning to set TrailO courses – not as
easy as one may think”.
“TrailO interests me because it is our newest discipline, still to a large
extent under development. There are as I see it, a number of important development
discussions to take to find formats that are sustainably suitable
for the best athletes in the world (without risking introducing chance - guessing).
Timing (TempO) seems to be the answer today, but I do hope that that
will not be the only answer, because it would take away a lot of the charm
of TrailO – at least for those, maybe a majority of the competitors, who do
not value the kind of stress that timed controls imply”.
So maybe, one day not too far ahead, we will have the opportunity to
compete on a TrailO course set by Åke!

Inside-orienteering nr. 5

lørdag 6. oktober 2012

Pre WTOC 2013: Bulletin 1

Helgen før WTOC 2013 i Vuokatti arrangerer finnene en Pre WTOC 2013 i Kontiolahti. Kjent sted for idrettsinteresserte som ligger 200 km fra VM-byen. Det vil bli arrangert to konkurranser i normal Preo og en konkurranse i TempO. Løypelegger er Lauri Kontkanen med Antti Rusanen som kontrollør. Noe som skulle garantere gode løyper. Løypene vil bli lagt i terreng som er mest mulig likt det en kan vente i VM. Jeg regner med at de fleste lagene til VM vil benytte denne siste sjansen tilå gjøre seg kjent med finsk terreng og løypelegging. Det vi vet er at det kommer til å gå i meget detaljrike terrengområder. To kart som er aktuelle for denne konkurransen finner du link til lengre nede.


Arrangørens hjemmeside med Bulletin 1

Kart ved skistadion i Kontiolahti:
http://kalevanrasti.fi/images/stories/kartat/Ahstadion_2006.gif

http://kalevanrasti.fi/images/stories/kartat/Tukholmanlammet_2006.gif

mandag 1. oktober 2012

Preo i Stavanger


Stavanger OK hadde hjelp av Arne og Eldrid Ask da de gjennomførte en introduksjon i presisjonsorientering (og sykkelorientering) i helgen. I regnværet var det 15 stykker som møtte opp for å få en innføring i preo. I alt var det tre klubber som representert, pluss to uavhengige. Kanskje disse tre klubbene kan gå sammen om en preo-karusell neste år?
Og hvis andre klubber kunne tenke seg noe lignende må de ta kontakt med preo-komiteen.

Stavanger OK hjemmeside