søndag 29. september 2013

Marit Wiksell ble SM-dronning




Marit Wiksell
















Marit Wiksell ble den store SM-dronningen med to gull og en sølvmedalje. Bare 10 sekunder på TempO manglet på at de skulle bli full pott.
I dagens dag-SM var det i alt åtte utøvere som klarte å prikke inn alle 20 postene og jeg hadde nær sagt, som vanlig var Marit klart best på tidspostene. Veteranen Erik Lundkvist tok sølvmedaljen, mens på bronse ble det litt overraskende Magnus Sterner. Magnus har deltatt lite i det siste, men tidligere resultater viser at han kan lese kart.

Resultater

lørdag 28. september 2013

Martin Fredholm vant tett oppgjør i TempO





Martin Fredholm











Det ble meget spennende i SM i TempO som ble arrangert i Gøteborg i dag.
Alle deltakerne var først gjennom en kvalifisering med fem stasjoner hvor hver hadde fem poster. Her tok Martin Fredholm en ganske klar ledelse foran Stig Gerdtman.  og Lennart Wahlgren.

De åtte beste gikk videre til finalen med to stasjoner og totalt 10 poster. Martin Fredholm holdt unna, men det var bare så vidt. Marit Wiksell som lå på 5. plass etter kvalifiseringen hadde en god finaleomgang og var bare 10 sekunder bak Martin. Bronsen gikk til Erik Stålnacke som bare var 1,4 sekund bak Marit

Resultater
 
Fra orientering.se

Marit Wiksell svensk nattmester

 



Svensk mester Marit Wiksell











I en kort nattløype på 800 m med 17 poster var det fem utøvere som klarte å prikke inn alle postene. Og som så ofte i Sverige ble derfor tidspostene helt avgjørende.
Og når det kommer til tidsposter er det lynraske Marit Wiksell som stikker av med seieren. Så også denne gang, bare seks sekunder brukte hun på de to postene. Nærmest kom Martin Fredholm med 16 sekunder og Stig Gerdtman med 18 sekunder. Erik Stålnacke fikk den forsmedelige 4. plassen etter at han misset bronsen med et sekund.

RESULTATER

Omtale orientering.se

SM TempO


I dag er det tittelen som svensk mester i TempO det skal avgjøres. Konkurransen går i Ruddalen i Gøteborg. Først er det en kvalifiseringsomgang som består av fem stasjoner med fem oppgaver på hver stasjon. Etter dette går de åtte beste til en finale. Tidene både fra kvalifisering og finale teller i kampen om medaljene.

TempO er en ganske ny øvelse og det er avholdt bare to mesterskap tidligere.

I et tett oppgjør var det Martin Fredholm som stakk av med den første gullmedaljen, Bak ham fulgte Lennart Wahlgren og Stig Gerdtman. I denne konkurransen deltok en knippe norske utøvere og Martin Jullum var ubeskjeden nok til å ta en klar seier.

I fjor ble det favorittseier til Marit Wiksell foran Stig Gerdtman og Ola Jansson.

Alle disse må regnes med i favorittskiktet i år også.
 

fredag 27. september 2013

Natt-SM


I kveld er det starten på en hektisk helg for svensk PreO. I løpet av helgen skal det nemlig kåres tre svenske mestere. Natt-SM fredag, TempO-SM lørdag og Dag-SM søndag. Konkurransene går i nærheten av Kungälv og Gøteborg.

Kveldens arrangement har samlingsplass i KOKs klubbstuga og løypene går rett opp for Bohus festning. Nå ble det litt dramatikk for arrangørene, det var nemlig brann i klubbhuset i natt. Det brant i kartlageret hvor det også sto PC med skriver. Nå er heldigvis ikke SM-kartene berørt.

Natt-SM har vært arrangert fem ganger tidligere og det som har kjennetegnet resultatlistene er at det er veldig mange som har hatt alt rett og medaljene ble avgjort på tidspostene. Dette har gitt utslag i at det har vært mange såkalte outsider-seire på disse årene.

Det startet i 2008 og her var det mange kjente navn i toppen. Martin Fredholm tok gullet foran Erik Lundkvist og Ola Jansson. Det var syv deltakere som hadde alt rett.

I 2009 seiret veteranen Bernt Gustavsson, han var alene om å ha 18 poeng. Men på 17 poeng var det seks utøvere med Marit Wiksell og Robert Jakobsson som best av disse.

Desiree Rex var best og tok gullet i 2010. Her var det ni stykker som hadde samme poengsum. Stig Gerdtman tok sølvet mens Robert Jakobsson nok en gang tok bronse.

I 2011 var det en overraskelse at Andreas Johansson tok gullet. Marit Wiksell tok en ny sølvmedalje og Ingrid Hansson tok bronsen. Her var det fire med fullt hus.

I 2012 ble det et nytt gull til familien Rex, denne gang ved William som i år er hovedleder for SM. Han vant med et sekund foran Erik Stålnacke. Bronsen ble delt mellom Martin fredholm og Robert Jakobsson. Her var det i alt 13 deltakere som hadde alt rett.

Blir det like tett i år og blir det nok en outsider-seier? Eller skal en av de topprankede slå til?

Alf fyller 80 år




Utrolig – Alf Stefferud fyller i dag 80 år. For oss som treffer han med jevne mellomrom på preo-konkurranser så er det vanskelig å forstå at han er så gammel. Men leser vi Alfs merittliste så kunne han vel vært langt over 100 hvis en regner mot et normalt liv.

Som sagt deltar Alf fremdeles jevnlig i preo og at han ikke har glemt gamle kartlesingsferdigheter beviser han stadig vekk. Og etter løpet er han en av de ivrigste til å diskutere løsningsmuligheter på de forskjellige postene. Dette krydrer han samtidig med gode historier fra gamle dager, noe som blir satt stor pris på av de som ikke er fullt så erfarne.

Alf har vært sentral i utviklingen av preo både nasjonalt og internasjonalt. Etter at svenske Arne Yngstrøm begynte å utvikle konkurranser for handicappede i 1979 og årene fremover ble Alf interessert og i 1984 avholdt han de første konkurransene i Norge. I 1986 var han en av pådriverne for en landskamp mellom Sverige og Norge, noe som siden har utviklet seg til en Nordisk landskamp.

Men før dette var Alf både landslagsløper og landslagsleder i mange år.

Alf har også vært meget sentral i lokalhistorien på hjemmeplan. Han er i denne forbindelse vært deltaker i utgivelse av mange historiske hefter. Også i preo har han vært med på å utgi instruksjonshefter.

For alt dette har Alf blant annet fått Kongens fortjeneste medalje i gull i tillegg til en rekke andre velfortjente utmerkelser.

Til slutt kan jeg ta med en liten historie som kjennetegner Alf. En av sønnene mine skulle sitte på med en bil fra Syd-Sverige og opp til Gardermoen, og hvor Alf var en av passasjerene.

Etterpå fortalte han meg: Vi kjørte i 3-4 timer og for hver skogteig oppover sa Alf, der løp vi i 1957, der var det landskap i 1959 osv. Og ikke nok med det, han husket hvem som vant og hvilke poster som var utslagsgivende.

GRATULERER MED DAGEN ALF


Les mer:

 

PS. E-post til Alf er : aisteffe@online.no

tirsdag 24. september 2013

Europacupen 2014

IOF logo

Oppsettet for den uoffisielle Europacupen 2014 er nå godkjent av IOF.

Se artikkel

Cupen blir utvidet med en helg i forhold til i år. Det blir dermed 12 konkurranser hvorav de fem beste vil telle i sammendraget,
 
Som i år starter det i Finland i mai og fortsetter i Litauen og Latvia i juni. To av dagene i O-ringen vil også telle med, hvilke to er ikke bestemt ennå, Det nordiske mesterskapet i Danmark vil også være et av arrangementene. det hele avsluttes i Tsjekkia i oktober.
 
Det som er litt skuffende er at det ser ut til å bli max to konkurranser i TempO. Dette er en gren som er på fremmarsj og denne cupen burde vært en fin anledning til å få prøvd ut dette hvor det er mange nasjoner som deltar.
 
En annen nyhet som ligger litt skjult i teksten er at det nå er den nordiske modellen hvor en ikke får poeng for tidspostene nå er vedtatt. Det er anledning til å arrangere etter nasjonale regler, men da skal dette stå i innbydelsen.
 
Europacupen 2013 avsluttes neste helg i Kroatia og det ser ut til å bli bra deltakelse i denne konkurransen. Jeg kommer tilbake med mer senere.

mandag 23. september 2013

Norge nr. 3 i Nordisk


Slik ser de kjekke guttene ut som forsvarte Norges ære i Finland.

De fleste kjenner vel nå resultatene fra den nordiske landskampen. Vi klarte til slutt pallplass etter en jevn kamp med Sveriges 2. lag om tredjeplassen. Finland vant overlegent foran Sverige.

I den individuelle konkurransen hadde ingen noe å still opp mot Antti Rusanen. her ble Martin Jullum nr. 6.

Hjemreisen gikk ikke like bra etter at vi hadde funnet plassene våre på flyet fikk beskjed om å gå ut igjen på grunn av en teknisk feil. Etter mye om og men fikk vi plass til Arland. Her måtte vi overnatte før hjemreise på mandag.

Resultater

lørdag 21. september 2013

Finsk dominans i Nordisk

Post 11 og 12


Finnene viste styrke på første dag av den nordiske landskampen- Individuelt tok de de tre første plassene samtidig som de tok en klar ledelse i landskampe for 5-mannslag.

Det var bare to deltagere aav 71 som klarte fullt hus i en løype som gikk i et parklignende terreng i nærheten av hotellet. Det var mange poster med meget små marginer og især post 2 og 13 hadde lav treffprosenr, henholdsvis 21 og 38. Disse ble derfor meget utslagsgivende.

De som hadde alt rett var Antti Rusanen og Jari Turto, ikke uventet da disse har vært i toppen i en rekke VM. På tredjeplass kom Marko Määttäälä, deretter Stig Gerdtman og Robert Jakobsson, alle disse med 21 poeng.

Beste norske var Martin Jullum med 9. plass og 20 poeng. Samme poengsum hadde Jan Erik Haug på 11. plass. Geir Myhr Øien og Ole-Johan Waaler hadde begge 19 poeng og 25. og 26. plass. Lars Jakob Waaler ble nr. 51 med 17 poeng.



I lagkampen er stillingen at Finland 1 leder med 103 poeng foran Sverige 1 med 9 poeng, Sverige 2 med 96 poeng og Norge med 95 poeng.

Men det kan snu imorgen, da venter et helt annet terreng,

Resultater

torsdag 19. september 2013

Nordisk landskamp



Da har arrangøren lagt ut startlister og PM for den nordiske landskampen i helgen. Det stiller seks lag i landskampen, Finland og Sverige med to lag og Danmark og Norge med et lag hver. i det uoffisielle Nordiske mesterskapet deltar 71 utøvere. Her kommer også meget gode utøvere fra Italia, Ukraina og Estland.

Det vil bli ulike terreng de to konkurransedagene, lørdag i et parklignende terreng og søndag i skogsterreng. Det er lagt ut et eldre kart over området og dette viser et meget detaljrikt terreng, især på søndagen. Men jeg regner med at området på lørdagen inneholder mange flere detaljer enn hva dette gamle kartet viser.

Gammelt kart

Som et ledd i lagets forberedelser har Martin J analysert tre konkurranser som er lagt av løypeleggerne i landskampen og jeg regner med at dette kan vi dra nytte av i helgen.
Det er små marginer i preO og vi håper at dette kan hjelpe oss til å konkurrere i toppen.

På svenske orienteringsforbundets hjemmeside har de ikke helt trua på oss:
Det finns bara ett mål för de Svenska lagen – bucklan skall med hem på färjan på söndag kväll. Men, är inte Norge och Danmark med? Jodå det är de kan mycket väl blanda sig i leken. Danmark blev trea i årets lag-VM och slog såväl Finland som Norge men det var i tremannalag.

Hele omtalen på SOFT

Arrangørens hjemmeside med startlister og PM

tirsdag 17. september 2013

WTOC 2015 i Kroatia



Da har IOF godkjent Kroatia som vertsnasjon for WTOC i 2015. Det var opprinnelig Storbritannia som skulle hatt dette, men de hadde ikke kapastet til å ta seg av dette. De har jo nylig arrangert WTOC i Skottland.

Vm vil bli avholdt i Zagreb og det er en gruppe herfra som har jobbet hardt med å få arrangementet. De sier at de har veldig mye rundt arrangementet på plass allerede.

IOF side

mandag 16. september 2013

Uttak Nordisk landskamp



Etter innstilling fra UK har NOF godkjent følgende lag til landskampen i Finland:

Jan Erik Haug, Østmarka OK
Martin Jullum, Halden SK
Lars Jakob Waaler, Porsgrunn OL
Ole-Johan Waaler, Porsgrunn OL
Geir Myhr Øien, Tynset IF
Reserver:
Widar Taxth Løland, Lia IL
Ole-Arnt Skaaraas, OL Vallset/Stange

På grunn av dårlig økonomi vil Norge for første gang stille med bare et lag i denne landskampen hvor hvert av de nordiske landene har anledning til å stille med to lag. Etter det jeg vet er dette første gang siden landskampen ble innstiftet av blant annet Norge.

Orakelet Alf Stefferud, som også var en av pådriverne for landskampen, kan opplyse om at det har hendt en gang tidligere. Det var også i Finland, i 2002.

I tillegg til landskampen er det også en individuell Nordisk Match hvor det er påmeldt over 70 deltakere.

De to konkurransene skal foregå på en stor øy ute i en av de tusen sjøer. Det er ca 4 mil vest for Tampere.
I tillegg arrangeres det også et nattløp på fredag kveld som ikke er med i landskampen. De norske stiller ikke opp her da de ikke kommer til Helsinki før bortimot midnatt.

Uttaket på orientering,no

Arrangørens hjemmeside

søndag 15. september 2013

NM-helg

Jeg har i flere dager ikke kommet inn på bloggen min for oppdatering. Nå sent søndag kveld var det plutselig mulig igjen.

NM startet med klassisk preO på lørdag med samme samlingsplass som fot-o-folket på Hoff gård i Lurdalen nord for Kongsberg. Vi skulle konkurrere noen hundre meter sør for samlingsplass, men i samme terrenget som de andre. Og vi som hadde gledet oss til skikkelig kartlesing i detaljert Kongsbergterreng ble meget skuffet da vi fikk kartet. her var det 20 poster omtrent blottet for kartlesing. Det ble nesten bare bedømmingsposter.
den som kom heldigst ut av dette var undertegnede som fikk 18 poeng. Deretter var det seks utøvere på 17 poeng med Martin Jullum på sølvplass og Ole Arnt Skaaraas på bronse.
Foto Orientering.no


Søndagens TempO var lagt ennå litt lenger sør. Her ble det litt av en sjokkåpning på de to første stasjonene. Her lå postene i et bratt hogstfelt og kartet var med 1 meters ekvidistanse. Når det var 20-25 av disse nedover noen lange neser ble det altfor vanskelig. De hadde vært vanskelig nok i vanlig preo hvor du har god tid, nå skulle de løses i full fart fra sittende stilling. Når fasiten kom viste det seg at den ene posten var feilpost med en kurve feil.
Men pallen besto av de tre forhåndsfavorittene. Martin Jullum vant syv sekunder foran Lars Jakob Waaler mens det var et større sprang ned til Geir Myhr Øien.
Foto orientering.no

Les mer på NOF-sidene og hos preoeliten.

Resultater lørdag
Resultater søndag
Orientering.no lørdag
Orientering.no søndag
Preoeliten lørdag
Preoeliten søndag

søndag 8. september 2013

Umulige Jullum vant igjen




Han er jo nesten umulig å slå så fort det dreier seg om Elitserien. Martin Jullum har deltatt på fire av de fem delkonkurransene og han har vunnet tre av disse.  På den fjerde fikk han annenplass, men den vant en annen nordmann.
Med dagens seier foran en hær av svenske medaljevinnere fra internasjonale konkurranser har han allerede sikret seg seieren sammenlagt.

Familien Fredholm hadde lagt løypene og det var mange med god poengscore. I alt var det 11 deltakere som klarte full pott, mens 14 deltakere hadde bare en feil ute i løypa.
Så igjen var det tidspostene som ble avgjørende. Og av de med 20 poeng var martin klart raskest med sine 7 sekunder. Det var bare Marit Wiksell som var raskere med 5 sekunder, men hun hadde en feil ute i løypa.
Geir Myhr Øien med sine 19 poeng og 10 sekunder ble nr. 14.

Neste konkurranse for de to gode nordmennene blir NM på Kongsberg. Er det noen nordmenn som klarer det svenskene ikke greide i helgen, å slå disse to?

Resultater

Elitserien (ikke oppdatert med dagens resultat)

Martin Jullum nr. 2 på natta

 
Det ble en meget jevn resultatliste på nattløpet til Länna lørdag kveld. Deltakerne skulle gjennom bare 15 poster og det viste seg at hele tolv av utøverne hadde greid å prikke inn alle disse.
Best av alle var Lennart Wahlgren som brukte 8 sekunder på de to tidspostene. Men Martin Jullum presset ham hardt med sine ni sekunder.
Geir Myhr Øien hadde en feil både i løypa og på tidspost og havnet dermed helt nede på 23. plass.

Men søndag er det mer alvor, da går den femte delkonkurransen i Elitserien. Og jeg minner om at nordmennene har stillt opp på tre av de foregående og vunnet hver gang. Gjentakelse søndag?

Resultatliste

 

lørdag 7. september 2013

Geir Myhr Øien til topps i Sverige

 
I konkurranse med alle de beste svenskene sto de to nordmennene for en meget god innsats. I meget krevende løyper i Bjørklinge gikk Geir Myhr Øien helt til topps. Det var bare han og den flerdobbelte verdensmester Stig Gerdtman som hadde alle de 19 postene rett, men Geir var raskest på tidspostene.
Martin Jullum hadde en feil i løypa og også en feil på tidspost og ble dermed nummer fem.

Dette lover godt foran kveldens nattløp og morgendagens delkonkurranse i Elitserien-

Og så skremmer de jo vannet av oss som skal konkurrere mot disse to i NM neste helg.

Valgets kval


I disse valgtider har jeg sett mange useriøse innlegg på blogger og i kommentarfelt. Og om nedenstående kommentar karakteriseres i denne gruppen får du avgjøre selv.

Da jeg satt og så på partilederdebatten slo det meg at det er en slående likhet mellom stortingsvalg og PreO.

Når du står i stemmeavlukket har du valget mellom å velge de på venstresiden eller de på høyresiden eller de i sentrum. Og så går du til stemmeurnen med den stemmeseddelen som du mener er riktig.

Når du står ved siktepinnen foran en 5-skjermsoppgave blir det noe av de samme. Hmmm, her må jeg først eksludere de jeg ikke mener kan være riktig. Nå er det ikke alle som tolker forholdet mellom kart og terreng likt, og derfor får mange ganger ulike svar på postene. Noen eksluderer fort de to postene på ytterkant (A og E) og står overfor valget om hvilken av de tre skjermene i sentrum en skal velge. Noen er overbevist om at en av postene til venste må være riktig og står mellom A og B, mens andre er overbevist om at D eller E må være riktig.

Nå sa Jens i debatten at en regjering på borgerlig side ville bli kaos. Men da svarte Erna kjapt, det er vel i hodet til Jens det er kaos.

Men da skulle Erna sett inn i hodet mitt når jeg står og prøver å løse en vanskelig post. Det er KAOS det!

Så skulle en tro at enskjermspost er lett. Men valget mellom om A er riktig eller om den er feil er ikke bestandig lett. Noen er overbevist om at A alltid er rett og klipper dette hver gang, og det finnes også eksempler på det motsatte.

Men tidsposter da? Ja, det var en gang i tida at disse var greie og oversiktlige. Men npå er det en tendens til å gjøre de vanskeligere. Men ikke nok med det, for noen år siden innførte svenskene seks skjermer på tidsposten, altså en skjerm F i tillegg til de andre fem. Og så kalte de det et fremskritt.

Tja, fremskritt og fremskritt, det ble ihvertfall ennå mer kaos oppe i hodet når du satt der i stolen.

Men en ting syntes jeg vi burde tenke på i PreO. Forhåndsstemming!

Tenk om vi bare kunne sende inn klippekortet til arrangøren med ferdige klipp. Det ville spare miljøet, bensin, papir, plast osv.

Og en ting til, noen av oss ville kanskje få like mange riktige da.

GODT VALG
(på mandag og i NM neste helg)

fredag 6. september 2013

Høstsesongen igang i Sverige

Svensk PreO har, bortsett fra et par lokale låp, ligget i dvale siden O-ringen. Men i helgen er det starten på en hektisk høstsesong.
Hele eliten er på plass når en skal gjennom tre konkurranser på to dager. det blir en real Upplandshelg hvor konkurransene skjer i nærheten av Uppsala.
Det hele starter i Bjørklinge på lørdag med mellomdistanse, fortsetter i Länna med nattløp og avsluttes med langdistanse hos OK Linne hvor det også er innlagt Elitserie.

I Bjørklinge er det Ola Jansson som er løpsleder og Thomas Jansson er løypelegger. Og som vanlig i Bjørklinge er det ekstremt korte løyper. I løpet av 365 meter har de klart å legge 20 poster.

Og som vanlig er det Länna som står for nattløpet og her har Gunnela og Arne Gustafson  løpslederjobben og løypeleggingen i sammen. Heller ikke her er det lange løyper, bare 830 meter består løypa av.

Elitseriens femte delkonkurranse er det OK Linne som tar seg av. Martin Fredholm tar løpslederjobben og foreldrene Owe og Eva tar seg av løypeleggingen.

Som en ser er det meget erfarne arrangører på alle arrangementene.

Som sagt er det femte delkonkurranse i Elitserien. Og nordmennene har gjort det meget bra i de foregående. Martin Jullum vant de to første konkurransene, mens Lars Jakob vant den tredje. I det første løpet ble det til og med dobbeltseier da Geir Myhr Øien tok plassen bak Martin.
I det fjerde løpet deltok ingen nordmenn.
I helgen har Martin og Geir tatt turen for å befeste sine posisjoner. i alt er det sju konkurranser hvorav de fire beste teller.

Stillingen Elitserien

Hektisk høstsesong (fra orientering.se)

Bjørklinge

Länna

OK Linne
 

søndag 1. september 2013

Finsk mesterskap



I helgen ble finsk mesterskap i PreO og TempO avgjort i Kerala.

De to unge veteranene Antti Rusanen og Lauri Kontkanen hadde lagt opp til litt av en maratonkonkurranse. I PreO var det hele 30 poster i løypa i tillegg til tre tidsposter. Litt rart at finnene denne gangen lot tidspostene telle inn i totalsummen. Dette var vi enige om på NORDmøtet ikke skulle gjøres i nordiske konkurranser.
Det var mange med høye poengsummer, 26 av de 60 deltakerne hadde 30 poeng eller mer.
I toppen var det fire utøvere med 33 poeng og det var Tatu Saari som ble mester ettersom han var raskest på tidspost. Verdensmesteren Jari Turto måtte nøye seg med en fjerdeplass.

Kart og resultater


TempO var også preget av mange poster. Først måtte de 48 deltagerne gjennom 8 stasjoner med i alt 32 poster. Deretter var det finale for de 15 beste med ytterligere 6 stasjoner og 24 poster.
Ikke uventet var det verdensmesteren Pinja Mäkinen som klarte dette best. Hun var 73 sekunder bedre enn vinneren av O-ringen, Marko Määttäälä. Jari Turto kapret bronsemedaljen.

Kart og resultater