lørdag 30. mai 2015

Geir Myhr Øien vant O-treffen

Det siste stykket inn mot O-treffen var det en gammel revyvise som snurra rundt i hodet mitt.

I øse pøse ruske duske sile plaskeregn
til Holmenkollen drog jeg, som om intet var ivei'n:


Nå skulle ikke jeg til Holmenkollen, men Skistua på Skjetten, men allikevel, (Visa  er forresten fra 1905).
Men rett før start, ble det stikk i strid med værmeldinga, oppholdsvær. Det eneste aberet var at tidspostkarta som vi skulle starte med var blitt borte. Men preo-folket er kjent for raske (og kloke ) beslutninger så et samlet felt i E-klassen besluttet å ta fellesstart og så vente med tidspostene til slutten av løypa. I mellomtiden trykket løypelegger nye tidsposter.

Våre to VM-farere Geir Myhr Øien hadde en tett kamp ute i løypa hvor de begge hadde 19 av 20 rette. Begge bommet på post 16, i likhet med de fleste andre. På tidsposten skilte det et sekund i Geirs favør.

I A-klassen var det Lise Hørstved som var best, poenget foran Gro Kristin Haug.

Resultater
 


torsdag 21. mai 2015

Norges lag til VM



Norges lag til VM i Kroatia er nå tatt ut. Og det er et sterkt lag som reiser nedover for å kjempe om medaljene. Og at det har vært hard kamp om plassene ser en når fjorårets bronsevinner i preo, Geir Myhr Øien.  denne gangen ikke kommer med på dette laget.
Norge har regjerende mester i TempO, Martin Jullum, og Norge får dermed fem utøvere i denne øvelsen.

WTOC i Kroatia 22.-29. juni 2015

Norges Orienteringsforbund har tatt ut følgende løpere til WTOC i Kroatia 22.-29.juni


Åpen klasse:
Martin Jullum, Halden SK
Lars Jakob Waaler, Porsgrunn OL
Sigurd Dæhli, Løten OL

Reserve: Arne Vilberg, Lillomarka OL

Paralympics klasse:
Arne Ask, Lierbygda OL
Egil Sønsterudbråten, OL Vallset/Stange
Knut Ovesen, Lardal OL

Temp-O:
Sondre Ruud Bråthen, Raumar OL
Martin Jullum, Halden SK
Lars Jakob Waaler, Porsgrunn OL
Sigurd Dæhli, Løten OL
Geir Myhr Øien, Eidsvoll OL

Reserve: Widar Løland, IL Express



Laget vil reise nedover noen dager før VM for å få den siste finpussen i E.cupen som arrangeres nord for Zagreb.

søndag 17. mai 2015

Svensk dobbeltseier

De to beste svenske lagene revansjerte seg kraftig på den andre dagen i landskampen. Både Finland og Norge var foran etter første dag. Dagens konkurranse var delt i to deler og da resultatene for første del kom opp på TV-skjermen hadde Norge gått i ledelsen foran Finland. Men i andre delen skjedde store forandringer, begge de svenske lagene slo til med gode resultater på alle fem tellende på laget og vant dermed foran Finland og med Norge på den sure fjerdeplassen.

Arrangøren har ikke lagt ut resultatene på Eventor og alle er vel ikke klar over at svenske resultater ofte blir lagt ut tidlig på:

http://preoresultat.se/

Svensk orientering

lørdag 16. mai 2015

Finsk ledelse i landskampen

Det ble en kald fornøyelse for deltakerne i PreO-Väst som først var gjennom en preo-løype med lite vegetasjon som skjermet for vinden og det begynte  regne før de sist startende var ute i løypa. De aller fleste gikk videre til TempO-løypa og her ble det lange køer blant annet av den grunn at de to første stasjonen hadde en vanskelighetsgrad som var høyere enn det man vanligvis har i TempO. Ventetiden for oss som startet sist i preo-løypa var dermed 2,5 time i regnet.
Preo-løypa hadde 25 poster å et meget godt kart, men terrenget var et gammelt steinbruddområde og det var derfor stein overalt. Dette gjorde det meget vanskelig å lese kurvebildet.

Men tilbake til landskampen. Finland 1 la et godt grunnlag for en ny seier i lsandsksampen da de leder på Norge 1 med to poeng. Et pluss for Norge hvis det skulle bli lik poengsum i morgen er at nordmennene var suverent best på tidspostene. en det er flere lag jagende bak. Poenget bak Norge følger Sverige 2, Finland 2 og Sverige 1.

Best individuelt var Antti Rusanen som var den eneste som hadde alle 25 postene rett. Bak ham kom 14 utøvere med en feil. Her har vi Sigurd Dæhli på 6. plass og Arne Vilberg på 9. plass. Av de som hadde 23 poeng var Lars Jakob Waaler best, og dermed 16. plass. Martin Jullum ble nr. 17, Widar Taxth Løland nr. 20 og Martin Aarholt Waaler nr. 23 på samme poengsum.

Antti Rusanen nøyde seg ikke med å være best i preo for i TempO tok han en meget klar seier med sine 223 sekunder og hvor Marit Wiksell hadde 265 sekunder og Martin Jullum 280 sekunder.
Sondre Ruud Bråten tok en flott 6 plass og Geir Myhr Øien 10. plass.

Resultater PreO

Resultater TempO

fredag 15. mai 2015

Norsk seier i stafetten

Det ble norsk seier i stafetten som innledet Preo-Väst. Team Østlandet bestående av Geir Myhr Øien, Sigurd Dæhli og Martin Jullum var 52 sekunder foran laget fra Slovakia/Italia. Deretter fulgte de to beste nasjonslagene fra Storbritannia og Finland. På 5. og 6. plass fikk vi klubblagene (og familielagene) fra Stora Tuna og Porsgrunn.
Det var Kungälv som sto som arrangør av denne stafetten og de hadde lagt det til Torød friluftsanlegg hvor de også hadde konkurranser i fjor. Stedet og stinettet egner seg bra for denne typen konkurranse og det var en fin løype med poster av ulike vanskelighetsgrader. På et par steder var nok kurvebildet litt vanskelig å tolke og det var derfor et par poster med lav riktig svarprosent.

Resultater 

torsdag 14. mai 2015

Nordisk landskamp

I helgen er det Nordisk landskamp med innlagt før-VM  så i Lysekilområdet er de nå plass de fleste av deltakerne som kommer fra Sverige, Norge, Finland, Danmark, Tsjekkia, Storbrittania, Italia, Slovakia og Japan.

Det hele starter på fredag hvor det er en tremannsstafett arrangert av Kungælv.  Denne stafetten inngår ikke i landskampen, men er viktig allikevel da den blir arrangert etter det konseptet som vi bli brukt i neste års VM. Da skal nemlig den nåværende lagkonkurransen med blandet lag Para/Open erstattes av stafett som vil ha separate klasser for disse to klassene.
I denne stafetten er de påmeldt 28 lag og her stiller en blanding av toppede elitelag, familielag og klubblag.

Lørdag formiddag er det klart for første konkurransen i landskampen. Da blir det preO nesten i sentrum av Lysekil. Her stiller svenskene med hele seks lag på hjemmebane, Finland og Norge har tre lag, danskene og britene to lag og Italia et lag. Her tipper je det blir jevnt mellom førstelagene til Sverige, Finland og Norge med svenskenes andrelag som en sterk utfordrer.
Ette at preoløypa er gjennomført vil de fleste deltakerne begi seg ut på en TempO-løype med fem stasjoner og fem oppgaver på hver stasjon. TempO teller ikke i landskampen, men er viktig for de beste fra Sverige og Norge som skal ta ut sine lag til VM i Kroatia i løpet av helgen.

Søndag flytter deltakerne seg nordover til Tanum og her vil avgjørelsen i landskampen finne sted.

Svensk orientering om landskampen

Alt om konkurransene på Eventor

søndag 10. mai 2015

Overlegen TempO-seier til Waaler



Det ble en overlegen seier til Lars Jakob Waaler da Lierbygda arrangerte TempO ved Årkvisla i dag. Han var hele 124 sekunder foran toren Widar Taxth Løland. Løypelegger Arne Ask hadde lagt opp til fem stasjoner med fem oppgaver på hver. Lars Jakob var raskest på fire av stasjonene og brukte totalt 107 sekunder på å løse de 25 oppgavene, et gjennomsnitt på litt over fire sekunder pr. kartoppgave. Lars Jakob hadde også færrest bom. to bom som ga seksti sekunder tillegg på tiden.
Widar hadde også kontroll på kartlesingen og hadde bare tre bom. På tredje plass kom superveteranen Alf Stefferud som hadde fem bom og var 35 sekunder bak Widar. Etter ham var det tett, bare åtte sekunder skilte fire utøvere.

I Norgescupen har Lars Jakob tatt en overlegen ledelse da han har tre førsteplasser og en 2. plass på fire starter.

Resultater 

Til helgen er det Nordisk landskamp i Lysekilområdet og dette er siste konkurransene før laget til VM kal tas ut. Arrangementet er også før-VM da dette skal arrangeres i dette området neste år. Det er derfor meget god internasjonal deltakelse i tillegg til de nordiske.

lørdag 9. mai 2015

Tette oppgjør i Lierbygda

Lierbygda OL hadde lagt sin årlige preokonkurranse til utfartstedet  Årkvisla i Drammensmarka. Løypelegger Arne Ask med assistanse av teknisk delegert Knut Ovesen hadde lagt en fin løype innover lysløypa. Kartet er noe grovt for å være helt velegnet for preo og det ble en del diskusjon om de siste postene i løypa hvor kartets beskaffenhet gjorde at en fikk forskjellige svar ved hjelp ab forskjellige teknikker. Løypelegger og TD ble derfor enige om å stryke to av postene på slutten. Den endelige resultatlista endte da opp med at det var tre utøvere med 16 poeng og at det bare skilte 1 sekund på tidspost. Vant gjorde Geir Myhr Øien 16/5 foran Lars Jakob Waaler og Martin Jullum med 16/6- Bare poenget bak disse fulgte Sigurd Dæhli 15/9, Martin Aarholt Waaler 15/11, Arne Vilberg 15/13 og Jan Erik Haug 15/14.
I A-klassen var det to som oppnådde 11 poeng og best var Gro Kristin Haug med 11/88 foran Berit Wiik 11/107. Deretter fulgte Vidar Strand 10/15 og Gerd Yttervik 10/77.

Resultater Eventor

søndag 3. mai 2015

Martin Jullum vant i Finland

Permalink til innebygd bilde

Martin Jullum og Sigurd Dæhli i aksjon under fredagens konkurranse (Foto: Arrangøren)

Martin Jullum slo sterkt tilbake etter en svak innledning på FinTrailo 2015 hvor han var helt nede på 40. plass i den første konkurransen. Noe ble rettet opp på Tempo lørdag ettermiddag, men han var fremdeles litt bak i kampen om sammenlagtseieren.
Men på søndag var han helskjerpet og blant de 103 utøverne var han eneste som hadde alt rett på de 32 postene. De øvrige nordmennene likte seg tydeligvis bedre i dagens løype og Sigurd Dæhli fulgte opp med en flott 8. plass og Lars Jakob Waaler og Geir Myhr Øien var rett bak med 12. og 14. plass.

I sammendraget etter tre konkurranser holdt Marit Wiksell unna for Antti Rusanen og Pinja Mäkinen.  Selv med den dårlige starten ble Martin Jullum nr. 4 og Sigurd Dæhli fulgte på plassen bak. Lars Jakob og Geir ble nr. 17 og 18.

Resultater, kart og løsningskart finner du her:

Fintrailo 2015

lørdag 2. mai 2015

Dobbelt til Marit Wiksell



Rettelse
Da ble det ikke dobbeltseier til Marit allikevel. Arrangøren har nå kommet med ny liste hvor de har Antti Rusanen på topp, 15 sekunder foran Marit. Men Marit leder fremdeles sammenlagt.



Marit Wiksell er i storform om dagen og seiret i begge øvelsene i FinTrailo 2015. På formiddagen hadde hun 23 poeng og det var bare Tomas Lestinsky som hadde det samme. Løypene gikk i et kystterreng og det var mange av forhåndsfavorittene som hadde vanskeligheter med dette terrenget,
Sett med norske øyne ble det ikke noen stor innledning på dagen. Eneste lyspunkt var Sigurd Dæhli på 6. plass.

Resultater E-klasse

Umiddelbart etter målgang i preo fortsatte utøverne til de tre første stasjonene i TempO. Her ventet et ganske detaljert terreng. Deretter forflyttet de seg til et annet sted med en helt annen terrengtype, parklignende.
Det ble en spennende kamp om seieren, men til slutt viste det seg at Marit Wiksell halte denne i land med meget liten margin. Bare fire sekunder bak fulgte regjerende verdensmester Martin Jullum og bare sekundet bak der igjen fulgte også en tidligere verdensmester, Pinja Mäkinen. Disse tre var i en særklasse.
TempO var første delkonkurransen i E-cupen, den andre går i morgen.

Men begge konkurransene teller i sammenlagtkonkurransen i FinTrailo 2015 og der har Marit festet et godt grep om å ta denne hjem.

Resultater TempO

Arrangørens hjemmeside

fredag 1. mai 2015

Tredobbel finsk

Bilderesultat for hannu niemi Hannu Niemi


Det ble tredobbel finsk da maihelgen ble innledet med konkurranse i Vappu-Trailo. Det var i alt 28 poster og Hannu Niemi var den eneste som klarte å prikke inn alle rett. Hannu som har vært stabil god i mange år er kanskje for de fleste kjent som eminent lagleder for det finske landslaget. Et landslag hvor han flere ganger kunne vært på laget, men tok på seg laglederjobben i stedet.
Bak Hannu fulgte to verdensmestre med et poeng mindre, Pinja Mäkinen og Jari Turto. Samme poengsum hadde beste utlending, Lars Jakob Waaler, og det hadde også Pavel Kurfurst fra Tsjekkia og Alexander Kobzarev fra Russland.
Nordmennene Martin Jullum og Geir Myhr Øien fulgte fint opp med 7. og 9. plass.
Det var bare de 14 beste som gikk videre til tidsposter og det ble derfor mange som delte samme plass nedover på lista. De to øvrige nordmennene Sigurd Dæhli og Martin Aarholt Waaler kom på en delt 20. plass.
Løypelegger Antti Rusanen og karttegner Lauri Kontkanen fikk mye skryt av deltakerne.

I dag deltok 60 utøvere mens i morgen og søndag hvor det er E-cup kommer ytterligere 50 deltakere.

Fullstendige resultater, kart og løsningskart finner du her:

Vappu-trailo