onsdag 31. august 2011

Ranking, Norgescup og A-cup

Rankinglister og cup-lister er nå ajourført etter Vallset/Stanges flotte arrangement i helgen.

I Norgescupen overtok Lars Jakob Waaler ledelsen to poeng foran Martin Jullum. Geir Myhr Øien ligger på en klar tredjeplass. Fire konkurranser gjenstår så her blir det kamp helt inn.

I A-cupen er det også tre utøvere som kjemper om de tre fremste plassene. Gro K. Haug leder seks poeng foran Odd Wiik og Eldrid Ask som har lik poengsum. For disse gjenstår bare en konkurranse.

På uttaksrankingen er det nesten dødt løp mellom Martin Jullum og Lars Jakob Waaler. Bare 0,02 poeng skiller disse. Geir Myhr Øien har også her en klar tredjeplass.

På årsrankingen er det omvendt mellom de to beste, Lars Jakob er 0,02 poeng foran Martin, og selvfølgelig er Geir nr. 3 her også. I årsrankingen inngår også TempO og nattløp.

Uttaksranking
Årsranking
Norgescup
A-cup

Pre-o i nybegynneropplæring




POL-karusellen er et opplegg som Porsgrunn O-lag har for sin nybegynneropplæring og arrangeres hver tirsdag gjennom hele sommerhalvåret. I tillegg har ungdomsgruppa + voksne o-tekniske treninger fra samme sted.


En eller to ganger i året har jeg hatt ansvaret for å legge opp en dag med pre-o. I går hadde jeg laget en enkel pre-o-løype (se kart) for de yngste samt et TempO-opplegg med to stasjoner med 4 oppgaver for de eldre.


Vi nhadde gjort ferdig 65 kart med postbeskrivelser på, men måtte i full fart klargjøre flere kart. Så det var 80 stk. som gikk løypa, mens 30 stk. prøvde seg på TempO.


De yngste er delt opp i tre nivåer og vi gjorde det slik at de to første gruppene gikk løypa på vanlig måte. For disse var hensikten med opplegget å få de til å forstå sammenhengen med kart og postbeskrivelse. På kartet fikk de postbeskrivelser på norsk og som IOF-symboler.


Nivå tre fikk i oppgave å løpe gjennom løypa og bare bruke noen sekunder på å bestemme hvilken post som var riktig. Disse deltok i TempO etterpå.


I tempO hadde jeg lagt opp til en større vanskelighetsgrad. Det ble derfor en del bomming her, men vi tok oss tid til å gå gjennom hva de hadde gjort feil. Og da ble det litt latter og a-ha-opplevelser


Vi fikk mange positive tilbakemeldinger på opplegget og mange ville ha pre-o oftere.




Konklusjon


Jeg mener at pre-o med fordel kan brukes som opplæring og trening av flere. I pre-o er det fire forskjellige vanskelighetsgrader/klasser, N, B, A og Elite. Dermed har man en fin trappestige som favner alle kategorier.


tirsdag 30. august 2011

Russisk trail-o

Den italienske trailo-siden har et lengre intervju med verdensmesteren i Para, Dmitry Kucherenko, og laglederen, Alexander Kobzarev.
Dette er ganske interessant lesing, blant annet forteller de at for å finne VM-relevant terreng dro til Sochi hvor de trente intenst i to uker. Deretter tilbrakte de en måned på treningsleir i Ural før de dro til O-ringen i Sverige.
De har også mange interessante synspunkter om trail-o selv om de ikke bestandig samsvarer med det vi er enige om i Norden.
Se intervjuet HER

mandag 29. august 2011

Landskamputtak

På grunn av tidligere påmeldingsfrist til arrangøren ble laget til den nordiske landskampen tatt ut etter helgens konkurranse.
Laget finner du her: http://www.preo.no/

Porsgrunn O-lag og Vallset/Stange utgjør stammen på laget med tre deltakere hver.
Litt artig er det at vi fra Porsgrunn utgjør tre generasjoner.

onsdag 24. august 2011

Nordisk landskamp

Den årlige nordiske landskampen skal i år arrangeres av Danmark i Holstebro som vanlig siste helgen i september. Hvert land stiller med to 5-mannslag og det er også anledning for andre land å delta. I tillegg er det en individuell konkurranse hvor det er åpent for alle å delta. For at arrangørene skal få oversikt over overnattingsbehov vil de ha en oversikt ganske snart. Norske deltakere som har tenkt seg nedover må melde fra til Arne Ask innen førstkommende lørdag.
Se http://www.preo.no/

De norske lagene vil bli tatt ut etter NM-helgen.

tirsdag 23. august 2011

WTOC: Oppsummering

Da har jeg fått unna en del opprydding og er i gang med planlegging av pre-o i klubben om en uke. Da er det vel på tide å ta en liten oppsummering av VM.
Reise
Fly fra Gardermoen via Frankfurt til Geneve og omvendt gikk etter ruteplan. Alle var tilogmed møtt opp til tida. Leiebiler fra Geneve til Aix-le-Baines hvor vi etter litt leting fant rette hotellet. Og der var det bare å levere en voucher som betaling. Alt dette var fint ordnet av Reidunn Hallan i NOF.

Hotellet
Dette hadde nok en gang vært det fineste hotellet i byen. Men det fungerte greit nå også. Vi fikk rom ut mot den mest traffikerte gata i byen, så etter kl. 0600 sov ihvertfall ikke jeg. Vi var ikke alene som VM-deltakere, kroatiske trail-o, løpere fra China, Østerrike og Russland samt mange publikumsløpere fra hele verden. Litt parkeringstrøbbel, men det ordnet seg også.

Været
Varmt, og meget varmt. Vi målte ihvertfall 37 grader og på kveldene var det over 20 grader.

Modell
Jeg vet ikke hva som skal gjøres med Model Event, men som vanlig var vi mer frustrert etter modellen enn før. En av deltakerne sa i fullt alvor at neste år ville han droppe modellen.

Dag 1
Blandingsløype, med gode kartlesingsposter, men også en del med 'gammeldags' løypelegging.
Post 10 var et eksempel, fire skjermer på en diffus nese. Denne posten ble det lagt inn protest på, men den ble avvist av juryen. Noe ihvertfall jeg er sterkt uenig i. Diverse linjer ga ulike svar.
Arne leverte en sterk prestasjon med 3. plass, mens Knut mistet poeng på feil klipping. For Åpen-gutta var det ikke noen god dag, alle hadde stang ut på de postene hvor de var litt usikre.

Dag 2
Arne gjorde nok en god konkurranse og kom på 5. plass med lik poengsum som vinneren. Knut hadde nok en gang noe klippetrøbbel. Gutta i Åpen var tent på å vise at de var bedre enn det de presterte på dag 1. Og det gjorde de, Lars Jakob ble nr. 3 og Martin nr. 8 på dagens etappe.
Og det resulterte jo i en flott sølvmedalje i lagkonkurransen.

TempO.
Så var dagen for de med det kjappeste hodet. Sju stasjoner med 35 poster skulle avgjøres på kortest mulig tid. Vi hørte rykter før start om en meget god tid av en av finnene som startet tidlig. Vi regnet da ut hva slags tempo man måtte holde på de forskjellige stasjonene og hvor mange feil man kunne tillate seg. Og vi regnet jo bra, Martin vant med Lars Jakob på 3. plass og Geir på 12. plass. Nevnes bør også Martin Waaler som fikk stille opp og kvitterte med 23. plass blant de 111 deltakerne.
IOF vil gjerne ha innspill om hvordan TempO skal arrangeres hvis det blir VM-øvelse i 2013. Dette skal vi komme tilbake til. Men løypa som ble presentert i år var meget god.
Med disse resultatene må vi si oss meget fornøyd med innsatsen under årets VM. Det blir hardere og hardere konkurranse. I år startet utøvere fra 24 nasjoner.

Media og NOF
Erik Borg er som vanlig allestedsnærværende og hadde flere intervjuer med debutanten Geir. Jens O. Kløvrud fra Veivalg bodde på samme hotellet og han tok en god del bilder av laget og hadde samtaler med hver enkelt utøver.
Noen NOF-representanter så vi aldri noe til. I motsetning til en god del av de andre landene. Representanter fra SOFT var for eksempel stadig oppe og snakket med sine utøvere.

mandag 22. august 2011

WTOC: Norge nestbest

Jeg har satt opp en 'medaljeoversikt' fra årets WTOC. Her har jeg vært litt raus og regnet TempO inn i oversikten. Det var jo her det var hardest konkurranse med hele 111 deltakere.
Oversikten ser slik ut:

Finland 2 gull 2 sølv
Norge 1 gull 1 sølv 1 bronse
Russland 1 gull
Danmark 1 sølv
Sverige 2 bronse
Kroatia 1 bronse

torsdag 18. august 2011

WTOC: Norge best i TempO.

Når det gjelder å ta hurtige beslutninger har vi en del utøvere som har denne evnen. Selv om denne nye øvelsen ikke er offisiell VM-øvelse har den høy status blant internasjonale utøvere. Og det var ialt 105 som stillte opp i denne øvelsen. På forhånd snakket alle om at det var to store favoritter, de to finske som tok dobbeltseier igår, samt noe svensker. En del satset også på våre unggutter. Og de tok ihvertfall ikke feil. Da den endelige resultatlisten forelå var Martin Jullum helt på toppen fulgt av Antti Rusanen, Finland. Så fulgte Lars Jakob Waaler godt opp med en 3. plass. Disse var et hav foran de neste på lista. Geir Myhr Øien fikk en bra 12. plass, Martin Aarholt Waaler nr. 23 og Ole-Johan Waaler nr. 25. Arne Ask ble nr. 69.

Wtoc: Så nære, så nære

Beklager at dette ikke har kommet før, men det skyldes dårlig internettforbindelse.
Det om gjaldt dag 2 var om Arne kunne følge opp sin fine 3. plass, og om Norges lag kunne slå til i lagkonkurransen. Og det ble ikke dårlig uttelling. Laget med Martin, Lars Jakob og Arne fikk en meget flott 2. plass og sølv, bare et poeng bak Finland. Sverige som var regnet som store forhåndsfavoritter tok bronsen. Arne endte på 5. plass med samme poengsum som vinneren, men med lengre tid på tidspost. Det som Arne kommer til å ergre seg over i lang tid, var at en av de tre feilen3 hans var på en av de letteste postene i løypa. Hadde Arne hatt denne rett ville det blitt to gull. Så små er marginene i preo.

tirsdag 16. august 2011

WTOC: Dag 1

Det ble ikke noen stor dag for Norge på den første dagen i preo. Unntaket var Arne Ask som fikk en meget flott 3. plass og samme poengsum som lederen. Arne hadde en feil. Knut Ovesen i samme klasse (para) ligger på 18. plass etter dag 1.
I Åpen klasse er det Martin Jullum som ligger best an av våre, men er helt nede på 23. plass med sine to feil. Geir Myhr Øien er nr. 32 og Lars Jakob Waaler er nr. 48..
Konkurransen i dag gikk oppe i 1400 meters høyde og løypa var todelt, med en del med store åpne grassletter og en del med skog som hadde dårlig sikt. Det ble mye diskusjon om noen av postene og det ble også lagt inn protester, men disse ble avslått av juryen. Især den ene posten er vi uenige med juryen.
I morgen ligger spenningen i om Arne greier å forsvare sitt gode utgangspunkt, og om Team Norway med Martin, Lars Jakob og Arne kan få til en god konkurranse.
Oppdateringene kommer sent på grunn av at nettet er helt sprengt, men nå har de fleste gått og lagt seg så vi har fått et lite innsmett,

mandag 15. august 2011

WTOC: Modell

Det ble ikke som jeg lovet med hyppige oppdateringer. PC,en min ble ødelagt på flyturen. Jeg får låne en annen PC, men internetttilgangen her på hotellet er katastrofalt, det er meget liten kapasitet og med ca 100 o-løpere på hotellet med hver sin PC blir det hard kamp om tilgang.
I dag har vi vært oppe på fjellet på Model Event og som vanlig er man nesten mer frustrert etterpå enn før. Det de fleste fikk feil på var at det var to feilposter tidlig i løypa som var meget tydelige, mens senere i løypa var det også to feilposter med meget små marginer.
Men det er imorgen det gjelder og da har alle våre ambisjoner om fullt hus.
Martin Jullum starter allerede som nr. 6 imorgen og med de lange avstander som er betyr det avreise 0730.
Temperaturen her ned varierer mye, oppe på fjellet er det ned i 7-8 grader om morgenen mens det stiger til opptil 30 grader om ettermiddaggen.
Åpningen i kveld foregikk midt i solsteiken og jeg så ihvertfall to som måtte kjøres vekk av ambulanse.
Jeg skal prøve å oppdatere utover i uken, men dette er avhegig av tilgang.

lørdag 13. august 2011

WTOC: Bare timer igjen








Sitter nå på hotellet ved Gardermoen, og det er bare timer igjen til vi skal møte resten av laget. Vi skal fly via Frankfurt til Geneve. Her venter det leiebiler for den siste etappen til Aix-les-Baines. hvor vi venter å være i 16-tiden hvis alt går etter skjema. Hovedoppgaven imorgen er å hente akkreditering på Kongressenteret som heldigvis bare ligger 600-700 meter fra hotellet. Hvis internett virker så blir det forhåpentligvis en liten oppdatering imorgen kveld.

onsdag 10. august 2011

WTOC: TEAM Analyse

Offisiell lagkonkurranse i VM har det bare vært de to siste årene. Det har da vært de to beste fra hver klasse som var tellende fra hver nasjon. I år er det nye regler, det er tre utøvere som teller, minst en fra hver klasse. Og laget skal meldes inn på forhånd. I de seks første årene var dette en konkurranse bare for lag i Paralympicssklassen. Dette var uoffisielt VM, de konkurrerte om Team Trophy.
Medaljeoversikt

Og som jeg har gjort med de to klassene har jeg også tatt en gjennomgang av de som stiller med lag.

TEAM Analyse

WTOC: OPEN analyse

Så er det en gjennomgang av OPEN-klassen som står for tur. Etter den siste oversikten ser det ut som det er 62 deltakere i denne klassen. Det er 14 som har tatt medalje i denne klassen hittil.
Se medaljeoversikt.

Jeg har nedenunder tatt for meg hver nasjon.
OPEN analyse

Igjen, jeg tar gjerne imot kommentarer.

WTOC: PARA Analyse

I denne artikkelen skal jeg sette søkelyset på Paralympics-klassen i WTOC. Fra og med i år er det nye og strengere regler for å delta i denne klassen så vi ser at en som har hevdet seg sterkt tidligere enten deltar i OPEN-klassen eller ikke er kvalifisert.
Av de 13 medaljevinnerne fra tidligere VM er det bare tre som deltar i denne klassen i år.
Se tidligere medaljevinnere.

Nedenunder har jeg en gjennomgang av de påmeldte nasjonene i denne klassen.
PARA-klassen

Har du andre synspunkter, skriv gjerne en kommentar.

tirsdag 9. august 2011

WTOC: Teams



Jeg har laget en oversikt over de nasjonene som er påmeldt til WTOC 2011. Den ligger under vignetten VM Frankrike på høyre side i bloggen.
Det har ikke kommet noen oversikt over deltakerne fra arrangørene så opplysningene er hentet fra forskjellige steder. De forskjellige o-forbundene har vært flinke til å skrive om de forskjellige lagene i WOC mens WTOC-teamene glimrer med sitt fravær.
Oversikten viser plasseringene på de uttatte utøverne fra 2004 til 2010.
For de nasjonene hvor jeg ikke har fått opplysninger om lagene har jeg tatt med de beste plasseringene siste årene. Disse er skrevet med grått i navnefeltet.
Det er blitt strengere regler for å delta i Paralympics-klassen så flere av de som deltok i denne klassen tidligere nå stiller i Open.

I Open er det nå ca 60 deltakere,i Para ca 40 deltakere. I lagkonkurransen ser det ut som det er 16 nasjoner som greier å stille lag etter de nye reglene.

Jeg prøver å komme med en liten analyse litt senere.

søndag 7. august 2011

VM-samling Dag2

Da er vi forberedt for hvilket som helst vær under VM. Fra strålende sol og varmt i går til øsende regn og ganske kaldt da vi startet økta i dag. Det ble litt bedre etterhvert.







Den første oppgaven deltakerne ble satt på var en vanlig tidspost, men det uvanlige var at etter fem sekunder ble deltakerne fratatt kartet og fikk beskjed om å gå innendørs å tegne det de hadde oppfattet i løpet av de fem sekundene. Det skilte en del på hva deltakerne hadde fått med seg og det ble derfor en fin diskusjon etterpå hva de forskjellige hadde lagt vekt på.
Se bilde og kart av dette nedenunder.





















Etter dette bar det ut i terrenget på de 28 tidspostene som gjensto. Her var det en variasjon av poster på kort avstand, lang avstand, lette poster som løses på få sekunder og poster hvor man måtte bruke en del tid.



Under en stilstudie av Lars Jakob til venstre og Geir til høyre. Legg merke til hvordan Martin J. finstuderer Geirs teknikk.



















Og her er et utsnitt fra der hvor vi hadde seks tidsposter.



lørdag 6. august 2011

VM-samling Del1












I strålende vær møtte de fem VM-deltakerne pluss hospitant Martin opp for å gjennomføre første delen av VM-samlingen. Deltakerne ble presentert et kart med bare brunbilde pluss de stiene de skulle gå på (se øverste kartet). På stien var det lagt ut merker med postnummer og fra denne kunne en se en skjerm. Ved hjelp av en nål skulle så deltakerne merke på sitt kart hvor de mente posten lå. Det var en blanding av enkle og vanskelige poster og på noen av postene brukte deltakerne lang tid for å få høydekurvene til å stemme. Ved den siste posten fikk deltakerne utlevert et løsningskart (det nederste kartet). Ved gjennomgangen viste det seg at det ble truffet ganske bra. Deltakerne gikk deretter løypa i motsatt retning, og med disse diskusjonsglade tok det lang tid før de kom ned til Kjetil og meg som ventet med tidsposter.



Tidspostene var en lett gjennomføring før det som venter de i morgen. Da skal de gjennom 29 tidsposter i et detaljert høydekurveterreng ute ved Rognsbru.



Ved gjennomgangen etterpå ga deltakerne uttrykk for at dette hadde vært en nyttig økt.


En del tid ble også brukt på å gjennomgå praktiske detaljer rundt VM-deltakelsen.

onsdag 3. august 2011

VM-forberedelser




Det ble ikke lange pausen fra preo etter avsluttet O-ringen.


I sammen med Kjetil var det rett ut i terrenget for å forberede helgens samling for VM-deltakerne her i Porsgrunn.


Vi har nå avsluttet terrengdelen så nå gjenstår en masse kart og papirarbeid for å være klar til helgen. Blant annet skal det skrives ut kart, lage postbeskrivelser og lamineres over 30 tidsposter. Og dette må gjøres nøyaktig, disse gutta tåler ikke en millimeters feil.


Som en skjønner så blir det lagt stor vekt på tidsposter under samlingen og disse blir stort sett på brunbildet. Vi prøver å variere med korte og lange avstander. Første dagen vil det bli lagt stor vekt på høydekurvelesing på et kart hvor alt annet bortsett fra noen stier er fjernet fra kartet.


Under samlingen vil det også bli gjennomgang av alt praktisk opplegg rundt reise, opphold og konkurransene i Frankrike.

tirsdag 2. august 2011

VM-laget










Så er det offisielt, laget til VM er offentliggjort. Et lag som egentlig har vært klart i flere uker. De fem som er uttatt er:

Åpen klasse
Martin Jullum, Halden
Lars Jakob Waaler, Porsgrunn
Geir Myhr Øien, Tynset

Paralympics klasse
Arne Ask, Lierbygda
Knut Terje Ovesen, Lardal
Lagleder er Ole-Johan Waaler, Porsgrunn

Konkurransen går over to dager i de samme områdene som løperne i VM. Det er også en lagkonkurranse hvor man stiller med to fra den ene klassen og en fra den andre klassen.
I tillegg vil det bli arrangert en World Cup i den nye grenen TempO.

VM-sidene