torsdag 24. oktober 2013

Hvor går Nordisk?


I høst har det blitt diskutert om vårt opplegg rundt den nordiske landskampen er moden for forandring. Landskampen har lange tradisjoner, allerede i 196 ble den første landskampen mellom Sverige og Norge avholdt. Siden har Danmark og Finland kommet med. Hvert land har hatt anledning til å stille med to lag på fem deltakere og det har vært en konkurranse over to dager. Tidligere var det slik at de fire beste på hvert lag var tellende i konkurransen. Men for fire-fem år siden ble dette endret til at alle fem skulle telle.

Nå har øvelsesprogrammet internasjonalt også fått inn TempO og det ligger også inne et forslag om at stafett skal inn på programmet for VM og EM. Denne vil da erstatte den eksisterende lagkampen.
Hvordan stafetten skal organiseres i VM og EM er en diskusjon som jeg skal komme tilbake til.
Denne endringen kan komme til å gjelde fra VM i Sverige i 2016.

Når det gjelder landskampen så har Danmark og Sverige byttet år slik at Danmark arrangerer i 2014 og Sverige i 2015. Grunnen til dette er at Sverige ønsker å ha Prøve-VM i forbindelse med PreO-Väst i mai og vil legge landskampen inn i denne. Dette vil foregå over tre dager og det er dermed en fin anledning til å legge inn en ekstra øvelse. På NORD-møtet i januar vil det sannsynligvis komme opp forslag om at landskampen i Danmark vil bli som nå med to dager PreO, mens i Sverige vil det bli både TempO og stafett i tillegg.

De nordiske landene har vært pådrivere for en rekke endringer i Trail-O og jeg mener at vi må være i forkant med å utvikle de nye øvelsene til et høyt nivå.

Selv om Nordisk mesterskap for fot-o er (foreløpig?) nedlagt mener jeg at vi kan jobbe for at vi kan ha et offisielt nordisk mesterskap.

Noen har ment at vi bare kan ha en øvelse hver dag og da må jo en av øvelsene gå ut. Jeg mener at det kan arrangeres to øvelser på lørdag. Vanligvis er de aller fleste deltakerne på plass i løpet av fredag kveld og da skulle en kunne starte ganske tidlig på lørdag, I Finland i høst var det bra deltakelse og starten var lagt til kl. 1300. Litt over kl. 1700 var alle deltakerne i mål.

Det bør defor være mulig å arrangere TempO på lørdag formiddag og stafett på lørdag ettermiddag, Den mest tidkrevende øvelsen, Pre-O, kan da gå på søndag.

Et annet diskusjonstema kan være tidspunktet for landskampen. Bør det være som nå, en avslutning på den internasjonale sesongen eller bør den flyttes til våren? I tilfelle eden flyttes til våren, skal den da arrangeres hvert år eller bare de årene det ikke er EM?

Hva skal være landskamp og hva skal være individuelt?
Pre-O
Landskamp med to lag fra hver nasjon og fem deltakere
Individuell konkurranse over en dag (evt. To dager hvis ikke TempO og/eller stafett blir innført)

TempO
Landskamp med to lag fra hver nasjon og fem deltakere
Individuell konkurranse (evt. kvalifisering og finale)

Stafett
Tre etapper
Fire lag (evt. tre) fra hver nasjon
Distriktslag etc utenfor konkurranse


Jeg har satt opp en del spørsmål i høyre kolonne for å se hva leserne mener.

Spørsmål 1: Skal det være lukket eller åpen deltakelse?

I flere år har det vært mulig for de som ikke har vært på landslagene å delta i den individuelle konkurransen. Dette har vært en fordel for arrangørene da det har gitt større inntekter, Deltakelsen de siste årene har vel variert mellom 70 og 90 deltakere. Ulempen er at det kan bli så mange deltakere at konkurransene strekkes ut over for lang tid.

Spørsmål 2: Skal andre nasjoner kunne delta?
Igjen kommer dilemmaet om vi kan bli for mange. Men fordelen er at vi får vist fram 'Den nordiske modellen' til flest mulig.

Spørsmål 3: Skal det være offisielt nordisk mesterskap?

Spørsmål 4 a: Skal Pre-O være med?

Spørsmål 4 b: Hvor mange skal være med på laget?

Spørsmål 5 a: Skal TempO være med?

Spørsmål 5 b: Hvor mange skal være med på laget?

Spørsmål 6 a: Skal stafett være med?

Spørsmål 6 b: Hvor mange skal være med på laget?

Spørsmål 7: Hvordan bør programmet se ut?
Jeg har satt opp en del alternativer. Kom gjerne med andre forslag.

Spørsmål 8: Skal nordisk arrangeres på våren eller høsten?
 

4 kommentarer:

Anonym sa...

Något konstigt med fråga 9. Hur jag än svarar blir "jeg Norman" :)

och det är jag kanske som "äkta" Bohuslänning.
IG KOK

Anonym sa...

Det er blitt noe feil med spørsmålene. Vet ikke hvordan jeg skal få rettet det opp

Anonym sa...

Kanskje burde spørsmål 7 også hatt alternativet
Dag1: PreO, Dag2: PreO
?

Anonym sa...

ja, jeg har det som alternativ på kladden min. Men jeg klarte ikke å legge inn flere. det er en knapp hvor vi kan legge inn flere svar, men den virker ikke.
Samme med sp. 9 hvor jeg skulle ha med ikke-nordisk

Virker spørsmålene på skjermen din? Her er det feil