onsdag 2. november 2011

Ny resultatlisteberegning

For tre år siden hadde vi et forslag om at resultatlisten i pre-o skulle beregnes på en ny måte.
I det siste har vi sett at tidspostene har blitt mer og mer avgjørende for sluttstillingen. Og det skal sies at ikke alle tidsposter vi har blitt servert har hatt samme kvalitet som hovedløypa. Treffprosenten på tidsposter viser hovedsakelig at den er atskillig lavere enn i løypa.
Hensikten med tidspostene var egentlig å skille de som hadde lik poengsum i løypa, men i og med at de inngår i totalresultatet. Bom på tidspost gir også en dobbel straff da du mister poenget og i tillegg får tidsstraff på 60 sekunder.

Her er hva IOFs Technical Guidelines sier om tidsposter:
In addition to the main course, which has to be completed within a given
overall time, there are a number of timed controls which test mental speed
and accuracy. The times taken are used to distinguish between competitors
who have the same total number of correct controls.

Det er nå tatt et iniativ om at vi i Norden skal prøve en ny poengberegning i 2012. Dette vil bli tatt opp på møter i de respektive land og på NORD-møtet i januar.

Les mer om den nye poengberegningen på mitt innlegg fra mars i år.
Ny poengberegning?

2 kommentarer:

Martin sa...

Som man har diskutert tidligere er det jo flere måter å gjøre dette på.

1. Poeng i løypa + poeng på tidsposter, tid på tidsposter.
2. Poeng i løypa, poeng på tidsposter, tid på tidsposter.
3. Poeng i løypa, tid på tidsposter med tillegg.
4. Poeng i løypa + poeng på tidsposter, tid på tidsposter med tillegg (som nå)

Metode 1 er i mine øyne den beste da den medfører at utøveren som har klart flest oppgaver (inkludert tidspostene) skal rangeres før alle som ikke har klart like mange. Det er imidlertid en liten kontrast til det som står i guidelines om at tidsposter kun skal skille.

Metode 2 og 3 har egenskapen at tidspostene kun skiller de som har like mange poeng i løypa, men gjør at det er mer å tjene på å sjanse på tidspostene - jeg mener vi bør unngå. Vi ønsker ikke konkurranser der man blir nødt til å slenge ut et svar etter 2 sekunder for å ha mulighet til å vinne.


Ta følgende eksempel:
La oss anta at man er ferdig med en løype i en viktig konkurranse der medalje er bra, og man føler på seg at det er 2 andre som har alt rett sammen med en selv. Det gjenstår 2 tidsposter og man er selv ikke særlig rask på tidsposter.

Utøveren har da to valg:
a) Tippe
b) Løse oppgavene med lang tid.

Dersom regelberegning følger metode 1 har vi følgende situasjon:
Om man tipper rett vil man vinne, og man tipper galt på begge blir man slått av alle med fullt og alle med en feil i løypa og minst 1 rett på tidspost og svartid under tilleggstiden, samt alle med 2 feil og begge tidsposter riktig. Tipper man galt på en og rett på en vil man slå alle med en feil i løypa og rett på tidspostene.
Løser man oppgavene vil man slå de med fullt som ikke greier begge tidspostene og dårligst bli nummer 3.

Metode 2 medfører
Om man tipper rett vil man vinne, om man tipper galt på begge vil man bli slått av de to andre med fullt dersom de har rett på minst en tidspostene, men uansett bli topp 3. Tipper man galt på en av tidspostene blir man slått av de med fullt og rett på begge tidsposter, men slår de med fullt og feil på en tidspost og blir uansett topp 3.
Om man løser oppgavene på lang tid vil man slå de med fullt, men feil på minst en tidspost og dårligst blir nummer 3.

Metode 3 medfører:
Om man tipper rett vil man vinne, om man tipper galt på begge vil man bli slått av de med fullt og en tidspostfeil, men slå de med fullt og begge tidsposter feil. Tipper man galt på en av tidspostene vil !!man slå de med fullt i løypa og feil på en tidspost dersom de bruker mer enn tilleggstida!! - det er ikke så usannsynlig.
Svarer man rett på lang tid vil dårligst bli nummer 3.

Dette ble mange tilfeller, og det er mulig jeg har gått litt i surr noen steder. Noen tilfeller er også utelatt da dette ble mer en komplisert nok.
Uansett - for den mindre raske tidspostløsere vil det altså lønne seg å tippe dersom det kun er et fåtall med en selv som har fullt med både metode 2 og 3 - spesielt er det mye å tjene på å tippe med metode 3. Med metode 1 har ikke denne svakheten.

Metode 4 er jo som vi har det nå og den er de fleste enige om at ikke er god.

Enig/Uenig? Er det andre situasjoner som taler i mot metode 1?

Ivo Tišljar sa...

Main idea behind current system is to discourage gambling at the timed controls.

Gambling will ruin our sport and for that reason the change of score system should be considered carefully.

Regardless od score system there is one important thing to change. As there is more and more TrailO timed controls set in a TempO manner with more than one problem on the single station, we should allow six flags instead of five.