onsdag 31. august 2011

Pre-o i nybegynneropplæring
POL-karusellen er et opplegg som Porsgrunn O-lag har for sin nybegynneropplæring og arrangeres hver tirsdag gjennom hele sommerhalvåret. I tillegg har ungdomsgruppa + voksne o-tekniske treninger fra samme sted.


En eller to ganger i året har jeg hatt ansvaret for å legge opp en dag med pre-o. I går hadde jeg laget en enkel pre-o-løype (se kart) for de yngste samt et TempO-opplegg med to stasjoner med 4 oppgaver for de eldre.


Vi nhadde gjort ferdig 65 kart med postbeskrivelser på, men måtte i full fart klargjøre flere kart. Så det var 80 stk. som gikk løypa, mens 30 stk. prøvde seg på TempO.


De yngste er delt opp i tre nivåer og vi gjorde det slik at de to første gruppene gikk løypa på vanlig måte. For disse var hensikten med opplegget å få de til å forstå sammenhengen med kart og postbeskrivelse. På kartet fikk de postbeskrivelser på norsk og som IOF-symboler.


Nivå tre fikk i oppgave å løpe gjennom løypa og bare bruke noen sekunder på å bestemme hvilken post som var riktig. Disse deltok i TempO etterpå.


I tempO hadde jeg lagt opp til en større vanskelighetsgrad. Det ble derfor en del bomming her, men vi tok oss tid til å gå gjennom hva de hadde gjort feil. Og da ble det litt latter og a-ha-opplevelser


Vi fikk mange positive tilbakemeldinger på opplegget og mange ville ha pre-o oftere.
Konklusjon


Jeg mener at pre-o med fordel kan brukes som opplæring og trening av flere. I pre-o er det fire forskjellige vanskelighetsgrader/klasser, N, B, A og Elite. Dermed har man en fin trappestige som favner alle kategorier.


Ingen kommentarer: