torsdag 11. juni 2015

WTOC 2015: 27 nasjoner påmeldt

I dag skal jeg se på antall nasjoner som deltar og hvordan de har gjort det tidligere. I år er det 27 nasjoner som stiller til start når det hele begynner om 1,5 uke, ny rekord. Tre av disse er debutanter, Belgia, Tyrkia og Egypt. Sistnevnte land blir dermed den første afrikanske nasjonen i WTOC. Både Tyrkia og Egypt har noen iherdige ildsjeler så her vil nok o-idretten vokse. Jeg har sett en del kart fra Tyrkia og de har en del spennende terreng, som også vil egne seg for preo.

Det har vært noen nasjoner som har dominert i de 12 årene VM har vært arrangert. Sverige ligger klart på topp, de har hentet hjem hele 24 individuelle medaljer og 9 medaljer i lagkonkurransen.

Det var jo i Sverige denne grenen av o-idretten så dagens lys, allerede i 1979 ble den første konkurransen avholt. Den gangen var den bare åpen for deltagere med handicap. I 1995 ble det åpnet for alle og en innførte Åpen klasse. I de neste årene ble det arrangert noen World Cup-konkurranser før det ble vedtatt å arrangere VM. Det aller første VM ble arrangert i sammen med WOC i Västerås i 2004. Svenskene stillte opp bare i Åpen klasse, men til gjengjeld vant e tredobbelt med Ola Jansson på topp. Ola har senere startet i Para-klassen og han er den som har flrst VM-medaljer. Fem medaljer har det blitt, tre av dem i gull. Stig Gerdtman har også fem medaljer.

På en klar annenplass i medaljestatistikke finner vi Finland. De har 13 individuelle medaljer og fem i lag. Mestvinnende er Lauri Kontkanen med fire medaljer, men han er assisterende EA i år.

Norge ligger på tredje plass med 6 individuelle og 3 lagmedaljer.

På VM treffer en de samme personene år etter år. Det er mage utøvere som har mange VM-starter. Etter det jeg kan se er det fire utøvere som har deltatt i samtlige VM. I Åpen klasse er det Martin Fredholm, Stig Gerdtman og Lars Jakob Waaler. I Para-klassen har Arne Ask deltatt alle årene.

Nedenfor er en oppstilling over de nasjonene som har tatt VM-medaljer.

Senere håper jeg å få tid til å se på de forskjellige grenene.

Tallene bak nasjonsnavnene er antall medaljer i individuelle øvelser og i lagkonkurransen

(I lagkonkurransen har det vært forskjellige regler opp gjennom årene. I begynnelsen var det bare lagkonkurranse i Para-klassen. Siden ble det slik at begge klassene skulle være representert på laget. Fra neste år blir det stafett og da blir det to atskilte klasser.)

Sverige 24 – 9

Finland 13 – 5