søndag 14. juni 2015

WTOC 2015: Søkelys på TempO

I dag skal vi sette søkelyset på TempO som er en forholdsvis ny øvelse i mesterskapssammenheng. Første gangen det ble en offisiell VM-øvelse var i Vuokatti, Finland hvor det gledelig nok for arrangørene ble hjemmeseier. Hverken arrangørene i Finland eller etterfølgende arrangør Italia arrangerte etter reglene som IOF vedtok året før. Både i antall deltakere fra hver nasjon og antall deltakere i finalen fikk de merkelig nok godkjent avvik i dette. I Kroatia blir det anledning til å stille fire deltakere fra hver nasjon og det blir 36 som går videre til finalen. Men også her er det et avvik fra reglene, de sier at kvalifisering skal være på samme dag, men i år blir det kvalifisering på onsdag og finale på torsdag.

Det har vært arrangert TempO i forbindelse med mesterskap tidligere. Første gangen var under EM i Frankrike i 2007 hvor tiden ble tatt med Emit og SportIdent.

I 2010 i Trondheim ble det litt mer offisielt da en kjempet om World TempO Trophy og dette gjentok seg i de neste mesterskapene.

Ser vi på de to foregående mesterskapene så ser vi at de fem beste er de samme utøverne begge ganger. Av disse fem deltar ikke Lauri da han er assisterende EA og Pinja har nær forestående fødsel.

Da står vi igjen med tre helt klare favoritter til medaljene. Antti har vist at formen er stabil, han vant både FinTrailo og Nordisk. Marit var nest best på begge isse, men hadde en imponerende oppvisning på svenskenes siste oppkjøring for to uker siden. Der hadde hun raskeste svartid og samtidig hade hun alle rett. Og deltakerne var enig i at løypa 'ikke var lett'. For øvrig plasserte de øvrige VM-deltakerne seg på de neste plassene så her har nok UK gjort et riktig uttak. Martin har blitt nr. 3 begge gangene, men har en imponerende evne til å skjerpe seg nær det er mesterskap.

Jeg tar sjansen og tipper at medaljefordelingen blir.

Gull Marit Wiksell

Sølv Antti Rusanen

Bronse Martin Jullum

Og bak disse, hvem kan utfordre om medaljene eller slåss om en podieplass?

Historien viser at vi må regne alle deltakerne fra Finland, Sverige og Norge. Det vil si Marko, Lauri M, Jari, Martin F, Erik, Lennart, Geir, Sigurd, Lars Jakob og Sondre.

Og ellers? Jo her tar vi med: Tomas Lestinsky, Remo Madella, brødrene Jan og Dusan Furucs, Alessio Tenani, Ivo Tisljar (som har vunnet to TempO i SLO-CRO-ITA-cup) , Libor Forst, Vitaliy Kyrychenko, Guntars Mankus, Takuyo Yamaguchi.

Da har jeg listet opp 24 utøvere og hvis dette slår til er det 12 ledige plasser i finalen.

Da er det opp til de resterende deltakerne å vise at jeg har tatt feil.