onsdag 13. juli 2011

WTOC-program

Det har i lengre tid vært diskutert hvordan WOC-programmet skal være i fremtiden, og det er vel på tide at det blir sett på hvordan programmet i WTOC skal se ut.
I de tre andre disiplinene i IOF er programmet stort sett slik: Sprint, Mellom, Lang og stafett.
For pre-o sin del kunne et forslag til program se slik ut:
Dag 1: Model 1+2 (TempO og Mellom)
Dag 2: TempO
Dag 3: Mellom
Dag 4: Hviledag
Dag 5: Model 3+4 (Lang og Lag evt. stafett)
Dag 6: Lang
Dag 7: Lag eller stafett + Bankett

Forslag til de forskjellige distanser:

TempO
Bare en klasse.
På formiddagen arrangeres kvalifikasjon for finale. Deles i tre grupper hvor de 10 beste går videre til finalen. For eksempel 20 tidsposter.
Finale på ettermiddagen for de 30 beste i hver klasse, omvendt jaktstart.
30 tidsposter i finalen.

Mellom
Vanlig klassisk pre-o med ca 20 poster + to tidsposter på tradisjonell vis.
To klasser OPEN og PARA som har forskjellig løype og tidsposter.

Lang
Mellom 30 og 40 poster. Tidstillegg for hver post reduseres til 2 minutter.
Tidspostene legges inn i løypa og det brukes Emit/Sportident for å ta tiden en bruker på klyngen med tidsposter. Se hvordan dette kan gjøres HER.

Lag eller stafett
Lagkonkurranse for klassene hver for seg og på en egen dag. Kan arrangeres slik som vanlig med sammenlagt poengsum for de tre på laget.
Litt mer spennende blir det å arrangere dette som en stafett hvor etappene tas etter hverandre.
Dette er blant annet forsøkt både i Sverige og Norge og dette har gitt spennende konkurranser.

Kom med synspunkter på dette, det er sikkert andre måter å arrangere på. Jeg vil gjerne ha innspill fra mine utenlandske lesere.

1 kommentar:

Kjell Ingvaldsen sa...

Jeg har selv gjort meg noen tanker om forskjellige varianter av pre-o, dog ikke med tanke på mesterskaps-program. Men vil nå forsøke å flette sammen mine ideer med Ole-Johans forslag.

Tempo: Ja, få den på programmet. Og gjerne over to omganger som Ole-Johan beskriver. Og med mange deltagere, så er det en god ide å begrense deltagelsen i andre omgang/finalen. Godt forslag, eneste jeg ikke er helt sikker på er behovet for flere poster i finalen. Bør ikke 20+20 holde?

Så til mellom/lang klassisk. Stor faktisk distanse å tilbakelegge øker hvor mye deltagernes fysiske funskjonsgrad påvirker resultatet. En som har en funksjonhemming som reduserer beveglsehastigheten får mindre tid til å løse oppgavene når det er mye forflytning. Og høyere antall poster i tillegg forverrer denne vridningen.

Jeg vil heller kalle det sprint og lang.

Sprint er en kort løype, 1 km+/-, men fortsatt 20 poster. Flere oppgaver med samme flagg-klynge, kort mellom flagg-klynge osv. gir en sterkt redusert ulempe ved bevegelsehemminger. Kort og intens.

Lang er en lengre løype, rundt 2 km og oppover, men også den med 20 poster. Langt mellom flagg-klyngene, sjeldent flere oppgaver med de samme flaggene. De raske til beins har nytte av sin fart, de treigere må tenke mer taktisk.

Når det gjelder tidspost, så ser jeg en klar ulempe med Ole-Johans forslag: Det er meget vanskelig å legge en slik tidspost-gruppe slik at fysisk funskjonsgrad ikke gir utslag i resultatet. Så jeg heller fortsatt til gamlemåten, eller rettere sagt: Som i Tempo.

For lag, så har jeg stor sans for Stafett. En løype, i lengde et sted mellom sprint og lang, ca 30 forskjellige oppgaver, hver etappe har 20 av disse, fordelt slik at laget som helhet har alle 30. De enkelte utøverene har alle forskjellige kombinasjoner, gafling, men slik at alle lag har løst de samme 40 oppgavene til slutt (30 forskjellige, noen løst av begge etapper).

MVH
Kjell Ingvaldsen